کیف پول ارز دیجیتال چیست؟ + انواع کیف پول‌های ارز دیجیتال

دسته‌بندی: فناوری‌های ارز دیجیتال | تاریخ انتشار: ۱۴۰۳/۰۹/۲۷

کیف پول ارز دیجیتال چیست؟ + انواع کیف پول‌های ارز دیجیتال

فرقی نمی‌کند که هولدر ارز دیجیتال هستید یا به‌صورت روزانه خرید و فروش می‌کنید. در هر صورت نیاز به یک کیف پول ارز دیجیتال یا صرافی ارز دیجیتال برای نگهداری و تامین امنیت دارایی خود هستید. البته انواع کیف پول ارز دیجیتال در بازار وجود دارند که هرکدام با ویژگی‌ها و کاربرد خاص، مناسب گروه مشخصی از سرمایه‌گذاران رمزارزها هستند. در این مطلب بررسی خواهیم کرد که کیف پول ارز دیجیتال چیست و چگونه کار می‌کند. همچنین امن‌ترین و بهترین کیف پول ارز دیجیتال برای ایرانیان را نیز معرفی خواهیم کرد. دعوت می‌کنیم تا پایان این مطلب با ما همراه باشید.

کیف پول ارز دیجیتال چیست؟

کریپتو والت (Crypto Wallet) اصطلاحی است که در زبان فارسی تحت عنوان کیف پول ارز دیجیتال بکار می‌بریم. کیف پول یک نرم افزار یا سخت افزار است که از آن می‌توان برای مدیریت رمزارزها استفاده کرد. در وهله اول شاید این طور به‌نظر می‌رسد که مانند کیف پول‌های واقعی، ارزهای دیجیتال درون والت‌ها نگهداری می‌شوند. در حالی که ماجرا کاملا متفاوت است.

هر کیف پول رمزارز، با دو کلید اختصاصی از سایر کیف پول‌ها متمایز می‌شود. این کلیدها در واقع رشته‌ای از اعداد و حروف انگلیسی هستند که در کنار یکدیگر قرار می‌گیرند. کلید عمومی و خصوصی رابط کیف پول شما و شبکه بلاکچین ارز دیجیتال به شمار می‌روند. در واقع دارایی شما در بستر بلاکچین نگهداری می‌شود. کیف پول تنها ابزاری برای دسترسی امن‌تر به دارایی را ر قالب کلید عمومی و خصوصی فراهم می‌کند. سوال اساسی این است که نحوه عملکرد کلید خصوصی و عمومی چیست؟

کیف پول ارز دیجیتال چگونه کار می‌کند؟

تا اینجا بررسی کردیم که کیف پول ارز دیجیتال چیست. در این قسمت باید نیم نگاهی به نحوه عملکرد والت‌های ارز دیجیتال بیندازیم. کلید عمومی (Public Key) را می‌توان مانند شماره کارت بانکی یا نشانی ایمیل توصیف کرد. با استفاده از شماره کارت بانکی یا نشانی ایمیل فردی می‌توانید برای او پول یا پیام ارسال کنید. برای ارسال ارز دیجیتال به دیگران نیز باید آدرس کیف پول که همان کلید عمومی است را در اختیار داشته باشید.

کلید خصوصی (Private Key) را می‌توان رمز کارت بانکی یا ایمیل تشبیه کرد. وقتی کارت بانکی را در دستگاه عابربانک قرار می‌دهید، باید رمز عبور را وارد کنید تا امکان انجام عملیات بانکی برای شما ایجاد شود. همچنین زمانی که قصد دارید وارد ایمیل خود شوید، باید رمز عبور را وارد کنید. کلید خصوصی نیز ابزاری برای دسترسی به دارایی خود در بستر بلاکچین باید آن را در اختیار داشته باشید. هنگام ارسال ارز دیجیتال در بستر بلاکچین باید با استفاده از کلید خصوصی، تراکنش را امضا و تایید کنید.

همان طور که اشاره کردیم، والت یک سخت افزار یا نرم افزار است. در قالب این سخت افزارها یا نرم‌افزارها به‌جای ارائه کلید خصوصی، معمولا عبارت بازیابی (Seed Phrase) در اختیار شما قرار می‌گیرد. هرکس به عبارت بازیابی والت شما دسترسی پیدا کند، عملا می‌توانید مدیریت کیف پول را به دست بگیرد. بنابراین شما باید حتما از عبارت بازیابی والت خود با نهایت دقت مراقبت کنید.

انواع کیف پول ارز دیجیتال

کاربرد کیف پول محدود به نگهداری از ارز دیجیتال نیست. در همه والت‌ها امکان ارسال یا دریافت ارز دیجیتال وجود دارد. ضمن اینکه برخی از کیف پول‌ها قابلیت‌های دیگری مانند معامله مستقیم رمزارزها، استیکینگ ارز دیجیتال و اتصال به برنامه‌های غیرمتمرکز را نیز در اختیار شما قرار می‌دهند.

در یک دسته‌بندی کلی، انواع کیف پول ارز دیجیتال را می‌توان در دو گروه گرم (Hot Wallet) و سرد (Cold Wallet) طبقه‌بندی کرد. کیف پول سرد، بدون نیاز به اتصال به اینترنت کار می‌کند. به‌همین دلیل احتمال دسترسی هکرها به‌این نوع کیف پول‌ها کمتر است. این در حالی است که برای استفاده از کیف پول‌های گرم نیاز به اینترنت وجود دارد. بر این اساس انواع کیف پول ارز دیجیتال را می‌توان به‌صورت زیر دسته‌بندی کرد:

کیف پول کاغذی

ابتدایی‌ترین نوع کیف پول رمزارز، کاغذی است. نیاز به‌هیچ‌گونه سخت‌افزار یا نرم‌افزار برای استفاده از این کیف پول وجود ندارد. بلکه کافیست کلید خصوصی را روی یک تکه کاغذ یادداشت کنید. سپس آن را در جای امنی نگه‌دارید.

کیف پول سخت‌افزاری

امن‌ترین کیف پول ارز دیجیتال، والت سخت افزاری است. بسیاری از والت‌های سخت‌افزاری شبیه به فلش مموری یا رم هستند. این محصولات کلید خصوصی دارایی شما را به‌صورت آفلاین نگهداری می‌کنند. معمولا این کیف پول‌ها یک نرم‌افزار کامپیوتری نیز دارند که برای مدیریت ارزهای دیجیتال می‌توانید از آن‌ها استفاده کنید.

کیف پول نرم‌افزاری

والت نرم‌افزاری یا داغ، کلید خصوصی دارایی شما را به‌صورت آنلاین نگهداری می‌کند. این کیف پول‌ها را می‌توان به سه گروه تقسیم کرد که عبارت‌اند از:

۱. کیف پول موبایل

این محصول نوعی اپلیکیشن موبایل است. بیشتر اپلیکیشن‌ها در ورژن اندروید تولید می‌شوند؛ اما برخی از آن‌ها نیز از سیستم عامل iOS پشتیبانی می‌کنند.

۲. کیف پول دسکتاپ

این والت‌ها در واقع نرم‌افزارهایی هستند که برای نصب و اجرا روی کامپیوتر طراحی می‌شوند.

۳. کیف پول تحت وب

کیف پول تحت وب (وب اپلیکیشن) نوع دیگری از والت‌های ارز دیجیتال است که برای استفاده از آن باید از مرورگرهای اینترنت استفاده کنید.

منظور از کیف پول متمرکز و غیر متمرکز ارز دیجیتال چیست؟

تا اینجا بررسی کردیم که انواع کیف پول ارز دیجیتال چیست. جالب است بدانید که یک دسته‌بندی دیگر از انواع والت‌ها وجود دارد. در این دسته‌بندی نحوه اداره کیف پول موضوعیت پیدا می‌کند. در یک کیف پول متمرکز، کلید خصوصی شما در اختیار توسعه دهنده والت قرار دارد. بنابراین می‌توان گفت که تراکنش‌های شما زیر نظر یک نهاد شخص ثالث مدیریت می‌شوند. از این حیث والت‌های متمرکز را می‌توان شبیه بانک دانست.

این موضوع تا حدی با مهم‌ترین ویژگی فناوری بلاکچین یعنی تمرکززدایی از تراکنش‌های مالی، تضاد دارد. به همین دلیل در سال‌های اخیر نوع جدیدی از کیف پول‌های ارز دیجیتال رونمایی شدند که تحت عنوان والت غیرمتمرکز شناخته می‌شوند. در این والت‌ها، توسعه دهنده هیچ‌گونه دسترسی به کلیدهای خصوصی کاربران ندارد. بنابراین طبیعی است که مسئولیت نگهداری از کلید خصوصی بر عهده شخص شماست. اگر عبارت بازیابی کیف پول غیرمتمرکز را به‌هر‌دلیل گم کنید، دیگر شانسی برای دسترسی به دارایی خود نخواهید داشت.

ویژگی‌های کیف پول ارز دیحیتال

بهترین کیف پول ارز دیجیتال باید از ویژگی‌های زیر برخوردار باشد:

  • امنیت کیف پول در بالاتری سطح ممکن قرار داشته باشد.
  • ضرایب امنیتی چندلایه برای ارتقای احراز هویت حساب‌های کاربری به‌صورت داوطلبانه درنظر گرفته شود.
  • امکان پشتیبان‌گیری از کلیدهای خصوصی را برای کاربران فراهم کند.
  • رابط کاربری ساده داشته باشد.
  • تعداد شبکه‌های بلاکچین زیادی را پشتیبانی کند.
  • خدمات پشتیبانی و پاسخ‌گویی مناسبی داشته باشد.
  • سوابق منفی امنیتی و ارائه خدمات در طول مدت فعالیت نداشته باشد.
  • برای کیف پول‌های نرم‌افزاری، نسخه‌های مختلف موبایل، دسکتاپ و تحت وب در دسترس باشند.
  • قابلیت اتصال به سایر کیف پول‌ها و برنامه‌های غیرمتمرکز را دارد.

بهترین کیف پول ارز دیجیتال برای ایران

تا اینجا بررسی کردیم که انواع کیف پول ارز دیجیتال چیست و هریک چگونه کار می‌کنند. حتما شما هم کنجکاو هستید که با تعدادی از بهترین والت‌های ارز دیجیتال آشنا شوید. البته باید توجه داشته باشید که تعدادی از والت‌ها خدمات خود را در اختیار ایرانیان قرار نمی‌دهند. معمولا دانلود کیف پول ارز دیجیتال از نوع نرم‌افزاری رایگان است؛ اما کیف پول‌های سخت افزاری با قیمت‌های مختلف در بازار عرضه می‌شوند. از جمله امن‌ترین کیف پول‌های ارز دیجیتال برای ایرانیان می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

۱. تراست والت (Trust Wallet)

تراست والت یکی از محبوب‌تریم کیف پول‌های نرم‌افزاری غیرمتمرکز در بازار کریپتوکارنسی است. این والت در سال ۲۰۱۷ توسط دو نفر با نام‌های ویکتور رادچنکو (Viktor Radchenko) و ماکسیم راسپوتین (Maxim Rasputin) رونمایی شد. در جولای سال ۲۰۱۸ صرافی بایننس امتیاز این کیف پول را خرید و تحت مالکیت خود درآورد. هر چند صرافی بایننس کاربران ایرانی را تحریم کرده است؛ ولی ایرانیان می‌توانند از تراست والت برای نگهداری دارایی‌هایشان استفاده کنند. از جمله مهم‌ترین ویژگی‌های تراست والت می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • دارای اپلیکیشن موبایل اندروید و iOS
  • پشتیبانی از بیش از ۶۵ شبکه بلاکچین
  • امکان ترید مستقیم ارزهای دیجیتال
  • امکان استیکینگ ارزهای دیجیتال
  • پشتیبانی از توکن‌های NFT
  • امکان اتصال به برنامه‌های غیرمتمرکز

۲. متامسک (Metamask)

Metamask یک کیف پول منبع باز است که دسترسی به آن برای عموم کاربران بازار رمز ارزها به صورت رایگان امکان‌پذیر است. این کیف پول در نسخه‌های موبایل و مرورگر وب در دسترس است. مهم‌ترین ویژگی متامسک را می‌توان در رابط کاربری ساده آن خلاصه کرد. اگر به‌تازگی وارد بازار رمزارزها شده‌اید، می‌توانید خیلی سریع کار کردن با این والت نرم‌افزاری و غیرمتمرکز را یاد بگیرید.

جالب است بدانید که در حال حاضر بیش از ۱۲ میلیون نفر از متامسک برای نگهداری دارایی خود استفاده می‌کنند. این کیف پول به صورت افزونه برای مرورگرهای کروم، فایرفاکس، بریو (Brave) و اج (Edge) در دسترس کاربران قرار دارد. علاوه بر آن اپلیکیشن موبایل این کیف پول نیز در نسخه‌های اندروید و iOS قابل استفاده است.

۳. ترزور (Trezor)

ترزوز یکی از کیف پول‌های سخت افزاری معتبر ارزهای دیجیتال است که در ایران نیز عرضه می‌شود. ترزور، نوعی رایانه است که برای نگهداری امن ارزهای دیجیتال، امضای تراکنش‌ها و مدیریت شناسه دیجیتال کاربرد دارد. داده‌های خصوصی هر کاربر در حافظه آفلاین این کیف پول ذخیره می‌شود. جای نگرانی از بابت دسترسی هکرها به کلیدهای خصوصی ارزهای دیجیتال با استفاده از والت ترزور نیست.

دستگاه ترزور بدون نیاز به باتری کار می‌کند. بنابراین برای استفاده از آن باید حتما از طریق کابل USB به رایانه متصل شود. طیف گسترده‌ای از نرم‌افزارها وجود دارند که از سوی والت سخت افزاری ترزور پشتیبانی می‌شوند. به علاوه اینکه ترزور از صفحه نمایش بزرگ با رابط کاربری بسیار ساده برخوردار است که کار کردن با آن بسیار ساده می‌شود.

ترزور، دو نوع کیف پول سخت افزاری معرفی کرده است که عبارت‌اند از:

  • ترزور مدل وان (Trezor One)
  • ترزور مدل تی (Trezor T)

هر دو والت از نظر امنیت در وضعیت مناسبی قرار دارند. ترزور مدل وان، در سال ۲۰۱۲ به‌عنوان اولین کیف پول سخت افزاری ارز دیجیتال طراحی و روانه بازار شد. ترزور مدل وان با هدف ایجاد یک کیف پول سرد ایمن و ساده برای بیت کوین طراحی شد. پس از مدتی نسخه پیشرفته‌تری از کیف پول ترزور با نام مدل تی عرضه شد. هر دو کیف پول به صورت منبع باز کدنویسی شده‌اند.

۴. لجر (Ledger)

یکی دیگر از انواع کیف پول سخت افزاری پرطرفدار که در ایران نیز یافت می‌شود، والت ترزور است. شرکت لجر در سال ۲۰۱۴ توسط تیم ۸ نفره‌ای متشکل از تعدادی کارشناس امنیت داده، کارآفرین و متخصص ارزهای دیجیتال تاسیس شد. در حال حاضر بیش از ۵ میلیون دستگاه از کیف پول‌های لجر در سطح دنیا به فروش رسیده است.

شرکت لجر یک سیستم عامل منحصربه‌فرد با نام بولوس (Bolos) را برای والت‌های خود استفاده می‌کند. این سیستم عامل را می‌توان در قالب یک تراشه امن در کیف پول لجر یا ماژول‌های امنیتی سخت‌افزارهای سازمانی ادغام کرد. فناوری انحصاری که بالاترین سطح امنیت را در بین والت‌های سخت‌افزاری به‌ارمغان آورده است. شرکت لجر دو نوع والت سخت‌افزاری را در بازار عرضه می‌کند که عبارت‌اند از:

  • لجر نانو ایکس (Ledger Nano X)
  • لجر نانو اس (Ledger Nano S)

ابتدا کیف پول نانو اس را رونمایی شد. اما پس از مدتی در سال ۲۰۱۹ لجر نانو ایکس روانه بازار شد که قابلیت‌های بیشتری دارد. البته در سال‌های اخیر بروزرسانی‌های قابل توجهی در نسخه نانو اس به‌منظور ارتقای ضریب امنیتی اعمال شده و با نام نانو اس پلاس (Nano S Plus) در بازار خرید و فروش می‌شود.

کلام پایانی

در این مطلب بررسی کردیم که کیف پول ارز دیجیتال چیست و انواع آن به چند دسته تقسیم می‌شوند. توصیه می‌کنیم که تنها بخشی از دارایی که برای معاملات روزمره نیاز دارید را در حساب کاربری صرافی خود نگه‌دارید. برای هولد کردن ارز دیجیتال، حتما دارایی خود را به والت اختصاصی انتقال دهید.

برای کاهش هزینه‌های کارمزد جابه‌جایی ارز، می‌تونید از صرافی‌های معتبر مثل آرسونیکس استفاده کنید که کارمزد کمتری برای تراکنش‌ها دریافت می‌کنند. همچنین، هنگام خرید و فروش ارز یا در نوسانات شدید بازار، بدون معطلی، می‌تونید ارزها رو به ارزهای دیگه یا تومان تبدیل کنید.

به نظر شما بهترین کیف پول ارز دیجیتال چیست؟ تجربه استفاده از کدام والت ارز دیجیتال را دارید؟ نظرات و تجربیات خود را در این زمینه با ما در میان بگذارید.

اشتراک در
اطلاع از
guest
آرسونیکس از ایمیل شما استفاده تجاری نمی‌کند.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 نظرات
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها